Članek

ZNANJE JE MOČ

KDO JE VIDKU UKRADEL MAVRICO

Recimo NE poneumljanju

Objavljeno Jun 17, 2023

Tehnologija je fantastična stvar. To bi vedele povedati naše babice in prababice, ki jih je osvobodil pralni stroj. Spominjam se svoje babice, in tega je že dolgo, saj sem tudi sama že babica, kako je dolge ponedeljke prebila pri kotlu in betonskem koritu v kleti, prala posebej belo in posebej pisano, nato obešala perilo na vrvi, ki jih je razpeljala čez dvorišče. Čez dvorišče se je razprostrla mavrica barv, perilo, skrbno obešeno, vsaka barva skupaj. Torki so bili namenjeni likanju. V kotu je še stal likalnik, kamor je naložila žerjavico in likala z njim. Danes bi temu rekli fitnes. Prav kmalu zatem pa je prišel v hišo električni likalnik in nato še pralni stroj, precej drugačen od današnjih, toda, opral je, ožel perilo in osvobodil mojo babico in mamo. Tako se je začela osvoboditev ženske.

Ženske so nato imele več časa, ponedeljki in torki so bili prijetnejši, toda industrijska doba je ženske v razvitem svetu poslala v tovarne in pisarne, tako da je od prave osvoboditve ostalo bore malo. Toda kaj je osvoboditev za žensko? Več prostega časa, manj fizičnega truda ali je to možnost, da si lahko izbere mavrico dejavnosti, ki jo veselijo, in kjer lahko pokaže svojo ustvarjalnost? Je to več časa za igro z otroki, več časa za branje, šport ali umetnost, klepet s prijateljicami ali preprosto za to, da se zlekneš na travi in pogledaš v modro junijsko nebo, do prve nevihte, po kateri uzreš lok mavrice, tokrat ne ujete na vrvi ( perilo posuši stroj), temveč razstirajoče se od Alp do gradu na hribu?

Danes visijo mavrične zastave po prestolnici, so na grajskem stolpu, na palačah oblastnikov. Oblastniki se bodo slinili k sprevodu napol golih, čudno oblečenih in poslikanih ljudi, nekateri med njimi lajajao, drugi mijavkajo, treji žvenketajo z verigami. Pravijo, da so osvobojeni. Meni se zdi to čudna svoboda. Morda so osvobojeni pameti, kaj vem. In sebi pravijo mavrični. Vedo, da niso tisto, kar bi želeli biti, nekateri trdijo, da so ujeti v telesu nasprotnega spola, nekateri razkazujejo svoje spalnične navade na cesti. Le zakaj nas bi to zanimalo bolj kot to, ali perejo svoje perilo ob ponedeljkih ali torkih?

Tovrstna svoboda pa se širi tudi v šole. Temeljna znanja so danes preizpraševanje o tem, ali je deček res deček ali deklica res deklica in preobilni učni načrti, govori se, da se bodo razširili še na izjemno pomembno poznavanje različnih spolnih praks, kajti to menda sodi že v osnovnošolski standard. Tehnologoja je čudežna. Toda, namesto da bi z digitalizacijo v šoli omogočili večjo kakovost poučevanja, spodbujali radovednost in raziskovanje, se bo ta očitno namenila vrinjanju stvari, ki v šoli nimajo kaj početi. Čas šolanja je namenjen prepoznavanju in razvoju talentov, ne poneumljanju. Še več, vsiljevanje vprašanj, tako na široko in splošno, o spolni identiteti, je zloraba otrok. Doživeli smo že, da je v šoli nastal standard znanja, kot bi bila šola tovarna, doživeli smo že, da je šola postala zbirka odločb o znanju, ki jim pravijo ocene. Vse to je zgrešeno. In to vedo vsi tisti, ki pravijo, vse lahko postanem, samo učitelj ne. Jeseni bo v šolah manjkalo 5000 učiteljev. Toda od vsega najhuje pa je nova mavrična politika v vrtcih in šolah.

Razčlovečenje se dogaja v vsaki vojni, ko človeško življenje postane le še številka. Toda, razčlovečenje je danes tu, v obliki najhujše zlorabe otrok in žensk, kar jih pozna zgodovina. Mislim, da je vseeno bilo lažje ob torkih vihteti železni likalnik, kot danes obvarovati otroke pred zlorabo, ki se dogaja v vrtcih in šolah. Slovenija ni osamljena pri tem hudodelstvu, dekadentna polovica Evrope ji dela družbo. Pod krinko svobode se dogaja največje zasužnjevanje, kar pomni slovenska zgodovina, z bičem ji vladajo neumnost, pohlep in zlo. Temu se je treba upreti in odločno reči NE! Mavrico pa vrniti tja, kamor spada, na nebo. Mavrico perila pa bo že uredila tehnologija.

#BabiceInPrababice #DigitalizacijaVŠoli #ElektričniLikalnik #MavričneZastave #OsvoboditevŽenske #PeriloNaVrvi #PralniStroj #RazvojTalentov #TehnologijaJeFantastična #ZlorabaOtrok #ZnanjeJeMoč #politika #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grad #Grosuplje #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju #MirenKostanjevica #Mirna #MirnaPeč #Mislinja #MokronogTrebelno #MoravskeToplice #Moravče #Mozirje #MurskaSobota #Muta #Naklo #nazarje #NovaGorica #Novomesto #Odranci #Oplotnica #Ormož #Osilnica #Pesnica #piran #Pivka #podlehnik #Podvelka #Podčetrtek #Poljčane #polzela #Postojna #Prebold #Preddvor #prevalje #Ptuj #Puconci #Radenci #Radeče #RadljeObDravi #Radovljica #RavneNaKoroškem #Razkrižje #RačeFram #RenčeVogrsko #RečicaObSavinji #Ribnica #RibnicaNaPohorju #Rogatec #RogaškaSlatina #Rogašovci #Ruše #SelnicaObDravi #Semič #Sevnica #Sežana #SlovenjGradec #SlovenskaBistrica #slovenskekonjice #Sodražica #Solčava #SrediščeObDravi #Starše #Straža #SvetaAna #SvetaTrojicaVSlovenskihGoricah #SvetiAndražVSlovenskihGoricah #SvetiJurijObŠčavnici #SvetiJurijVSlovenskihGoricah #SvetiTomaž #Šalovci #ŠempeterVrtojba #šentilj #Šentjernej #šentjur #Šentrupert #Šenčur #Škocjan #ŠkofjaLoka #Škofljica #ŠmarjepriJelšah #ŠmarješkeToplice #ŠmartnoobPaki #ŠmartnoPriLitiji #Šoštanj #štore #Tabor #Tišina #Tolmin #Trbovlje #Trebnje #TrnovskaVas #Trzin #tržič #Turnišče #Velenje #VelikaPolana #VelikeLašče #Veržej #Videm #vipava #Vitanje #Vodice #vojnik #Vransko #Vrhnika #Vuzenica #ZagorjeObSavi #Zavrč #zreče #Žalec #Železniki #Žetale #Žiri #Žirovnica #Žužemberk #aktualno