Članek

Strategije

Svetovni dan učiteljev

Depriviligirane regije Slovenije

Objavljeno Oct 05, 2018

Ljudje ne pridemo po svoji odločitvi na svet in ne izberemo si staršev in doma. Rodimo se v dano socialno okolje, eden z malo več, drugi z malo manj sreče. Naše življenje je močno odvisno od spleta okoliščin, kdo so naši starši, in v katerem času in državi smo se rodili.

Poleg ljubezni staršev je zelo pomembno, kako so ti izobraženi in koliko zaslužijo, da otrokom omogočijo zdravo odraščanje in intelektualni razvoj. Če so starši ambiciozni intelektualci, je večja verjetnost, da bodo to postali tudi njihovi otroci, kakor če bi bili nevedni in apatični povprečneži. Ko vrtec in šola sprejmeta otroke, so vzgojitelji in učitelji pred izjemnim izzivom, kako omogočiti prav vsem otrokom najboljši napredek, tako da bi nadoknadili vse primanjkljaje, ki izvirajo iz šibkega družinskega okolja in hkrati omogočiti tistim z dobro intelektualno popotnico ambiciozen razvoj.

Dober učitelj zna prepoznati otrokove potenciale, zna podpreti mladostnika, da najde in razvije svoje talente, mu ponuditi roko podpore, ko jo ta potrebuje in ima moč in pogum, da ga potisne v samo globino izziva. Dober učitelj se ukvarja z otrokom, učencem, dijakom, študentom, mu posveča svoj čas, išče poti, kako mu razložiti pojave, in kako ga opremiti z znanjem, ki ga bo lahko uporabil v življenju.

Vlade vseh držav na svetu si prizadevajo z omogočanjem izobraževanja svojih državljanov odgovarjati na vedno večje zahteve modernega razvijajočega se sveta. Najbrž bi težko našli v zgodovini obdobje, ko bi se človek tako skokovito razvijal kot danes. Še teže bi zanikali dejstvo, da sta napredek in moč države premosorazmerna z izobrazbo, ambicioznostjo ter podjetnostjo njenih državljanov. Velik del teh lastnosti dolgujejo državljani svojim učiteljem.

Svet se vsako leto na današnji dan hvaležno spomni prispevka učiteljev, tako tudi v Sloveniji. Ob robu tega pa državljani pričakujemo, da bo izobraževalni sistem vzgojil generacije pametnih, samozavestnih, inovativnih in empatičnih učiteljev, da bodo ti vzgajali svoje učence v prav take ljudi. V ta namen pa bo potrebno korenito spremeniti izobraževalni program za učitelje ter preveriti, kdo sploh ima potencial, da postane dober, vrhunski učitelj. Drugačnih namreč niti ne rabimo, Slovenija je premajhna, da bi imela povprečne učitelje, premajhna, da bi imela povprečne državljane, ki bi se naslavljali »mali človek«. Slovenija potrebuje velike ljudi, da bi se prebila v svetovni vrh.


MOJCA ŠKRINJAR

LJ. 5.10.2018

#MojeDelo #MojcaŠkrinjar #politika #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grad #Grosuplje #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju #MirenKostanjevica #Mirna #MirnaPeč #Mislinja #MokronogTrebelno #MoravskeToplice #Moravče #Mozirje #MurskaSobota #Muta #Naklo #nazarje #NovaGorica #Novomesto #Odranci #Oplotnica #Ormož #Osilnica #Pesnica #piran #Pivka #podlehnik #Podvelka #Podčetrtek #Poljčane #polzela #Postojna #Prebold #Preddvor #prevalje #Ptuj #Puconci #Radenci #Radeče #RadljeObDravi #Radovljica #RavneNaKoroškem #Razkrižje #RačeFram #RenčeVogrsko #RečicaObSavinji #Ribnica #RibnicaNaPohorju #Rogatec #RogaškaSlatina #Rogašovci #Ruše #SelnicaObDravi #Semič #Sevnica #Sežana #SlovenjGradec #SlovenskaBistrica #slovenskekonjice #Sodražica #Solčava #SrediščeObDravi #Starše #Straža #SvetaAna #SvetaTrojicaVSlovenskihGoricah #SvetiAndražVSlovenskihGoricah #SvetiJurijObŠčavnici #SvetiJurijVSlovenskihGoricah #SvetiTomaž #Šalovci #ŠempeterVrtojba #šentilj #Šentjernej #šentjur #Šentrupert #Šenčur #Škocjan #ŠkofjaLoka #Škofljica #ŠmarjepriJelšah #ŠmarješkeToplice #ŠmartnoobPaki #ŠmartnoPriLitiji #Šoštanj #štore #Tabor #Tišina #Tolmin #Trbovlje #Trebnje #TrnovskaVas #Trzin #tržič #Turnišče #Velenje #VelikaPolana #VelikeLašče #Veržej #Videm #vipava #Vitanje #Vodice #vojnik #Vransko #Vrhnika #Vuzenica #ZagorjeObSavi #Zavrč #zreče #Žalec #Železniki #Žetale #Žiri #Žirovnica #Žužemberk #aktualno