Članek
Kultura, dekla ljubljanska, hčerka neznanja
Objavljeno Nov 09, 2017

»Ni blizu, ni blizu, do bele Turčije, kjer v Donavo Sava se bistra izlije, valovi šumeči te, Urška, žele, le urno, le urno obrni pete!« zapoje Prešeren v trinajsti in plesalca v štirinajsti kitici požene v valove in tragično zaključi: »Vrtinec so vid'li čolnarji dereč, al' Uršike videl nobeden ni več. -«

Urška, simbol lepote, danes pooseblja Ljubljano, kjer se lepo meša z žalostnim, narcisoidnim jedrom, ki jo vleče k dnu v slepi veri, da je na poti k boljšemu. Grozljiv privid prostora, kjer se Sava izlije v Donavo, in se imenuje Turčija! kot bumerang udari nazaj in izbriše križe na kapah Miklavžev, ki razveseljuje otroke. Prah podirajočega Plečnikovega stadiona moti le še zavedne, vsi ostali opazijo le še neznosen dren po cestah in cenijo zgolj stisnjeno množico ob kuhančkih na lepo zglajenih granitnih kockah pred Magistratom.

Te dni smo bili priča poskusu prodaje enega izmed ljubljanskih biserov, hostla Celica. Na Metelkovi stoji, v zloglasnem okolju alter scene, kjer pravijo, da se menda kupi lahko tudi droga- ne vem, morda res, vem pa, da je razen Celice in nekaj domiselno alternativno urejenih stavb, ki so nastale na ruševinah nekdanje vojašnice, tam pravo podganje gnezdo. Pogled na okolico Celice je res žalosten. Še bolj žalosten je pogled iz Celice. Zaslužila bi si lepšega.

Vojaški zapor, ki je med osamosvojitveno vojno ohromel, kakor vse druge mestne vojašnice z Jugoarmijo, ki se je napotila uničiti Slovenijo, je nudil pred tem zapor domoljubom in osamosvojiteljem. V njem so bili zaprti ob znanem procesu JBTZ zaprti Janez Janša, David Tasić in Ivan Borštner, ki jih je vojaško sodišče obsodilo na zaporne kazni, ker naj bi izdali vojaško skrivnost.

Po osamosvojitvi so s precejšnjimi boji umetniki dosegli, da se je stavba prenovila in postala izjemna arhitekturna stvaritev, v njej pa poleg hotela in restavracije potekajo različni umetniški dogodki, kar daje priložnost mladim umetnikom.

Sprašujem se, kakšen izobraževalni sistem smo imeli v Jugoslaviji, da je rodil take »izobražence«, ki sploh ne znajo ceniti ustvarjalnosti mladih, niti kulturne dediščine, in brez znanja in empatije rinejo s tankom v cvetlični vrt.

Ljubljanski župan in njegovi arhitekti ne premorejo niti kančka domišljije o tem, kaj vse nudi prostor s Rožičevo Celico na čelu, da bi postal evropska atrakcija. Očitno pa je tudi odpor do Plečnika in verjetno tudi nevoščljivost kriva, da mesto takoj ne odkupi Plečnikovega stadiona in mu da nove vsebine, degeneriran načrt s stolpnicami okrog njega pa takoj vrže v koš. Svetovno znani in priznani arhitekt Plečnik in sicer manj znani a uveljavljeni Jani Rožič, avtor Celice in slovenski Hundertwasser, sta v očeh slabo izobraženih očitno zgolj motnji v sistemu, katerih stvaritve je potrebno zapakirati v en sam velik Mercator, pardon, Agrokor.

Posebne vrste umetnost, ki so jo učili zgolj v Jugoslaviji, tam, kjer se začne bela Turčija, pa je domišljijski spis o tisoč in eni zvijači, kako ne prodati NLB. V Ljubljani, pravijo, da se v Metalki praznijo prostori za nove obraze, novi Zares, na čelu z Marjanom Šarcem. Prav prijeten in pameten gospod pa kot Urška podaja roko pošasti, ki ga vleče v globino, kjer so nerazpoznavno končali vsi novi obrazi naše politike, zvarjene v lovskih kočah in zakotnih gostilnah. Ne vem, če se zaveda, da bo težko kos temi iz NLB, saj ni rastel v vzgojno spodbudnem komunističnem družinskem okolju. Ko bo tam pri beli Turčiji goltal mulj s tal, bo prepozno, pošast se bo zagrizla tudi v otroke in družino. Morda to kje ne drži? Takrat niti deloholičnost, vino in tablete z Metelkove ne bodo pomagale.

Nič pa ne pomaga nekdanjemu šolskemu ministru, dr. Jerneju Pikalu, da ne bi v Večeru stresal nesmislov in trdil, da zakon o osnovni šoli določa minimum programa v zasebni šoli v ravno pravšnji meri, kajti skupnih predmetov s programom javne šole, je ravno petinosemdeset odstotkov (85%) in temu sledi ravno pravšnje petinosemdeset odstotno (85% )financiranje. Njegova predpostavka ne zdrži niti, če bi sešteval število predmetov v javni šoli in ga primerjal z zasebno šolo. Šolski predmet ni merjen po kilogramih kot moka in krompir, saj tudi ne moremo primerjati po obsegu in teži npr. matematike in likovne vzgoje, zgodovine in geografije. Vsak šolski predmet je svoja disciplina in ima svoj nabor ciljev, število teh pa ne določa težavnosti ali zahtevnosti predmeta. To je menda jasno vsakemu osnovnošolcu. Predmet temelji na miselnem konceptu, ki je ob idealno primerni predstavitvi šolajočemu bliže ali dlje, odvisno od socialne in genetske determiniranosti šolajočega in njegovih interesov.

Da bi ravno 85% financiranje pokrivalo ravno pravšnje število osnovnošolskih predmetov v zasebni osnovni šoli, 100% pa je ravno prav za javno šolo, če sledimo Pikalovi logiki, torej ne zdrži že iz razloga, da je bilo tako razmerje določeno v 90- ih letih, ko so bili v javni šoli predpisani trije obvezni izbirni predmeti za vsakega učenca. V naslednjem obdobju, od leta 2007 dalje, pa sta bila predpisana le dva, poleg njiju pa še obvezni drugi jezik, ki pa se je izvajal le na poskusnih javnih šolah, da bi se postopoma uveljavil na vseh šolah. Kar pa je ravno socialni demokrat Lukšič(SD) zadržal, in drugi socialni demokrat Pikalo dokončno eliminiral. V tem času se je seveda javna šola financirala 100% in to kljub temu, da je v Pikalovem kvanitativnem sistemu manjkal en predmet. Najbrž bi vsakogar, ki bi trdil, da bi morala tedaj javna šola dobiti zgolj, denimo, 92% predvidene vsote, proglasili najmanj za nerazgledanega. Kdo je zdaj tukaj nor?

Da pa ne bi sodniki Ustavnega sodišča goltali mulja temne Donave, bodo lepo pritrdili zahtevi, da se mora javnoveljavni program tako v javni kot zasebni osnovni šoli financirati enako, sicer se lahko pod nosom obrišejo za nadaljnje kariere, nobena burka, oprostite (na srečo še nismo v beli Turčiji), toga, pa jih ne bo ubranila pred posmehom Evropskega sodišča.

Ta teden bi bil tako precej črn, če ne bilo danes belega snega, predvsem pa dobrih ljudi. V Ciriusu Kamnik, zavodu za gibalno ovirano mladino, je bil praznik ob njegovi sedemdesetletnici. Kot je vedno znala biti, je bila tudi ta prireditev na vrhunski ravni. In nikjer na svetu ne boste našli toliko sreče in veselja nad življenjem, ki sije iz oči deklice, plešoče na invalidskem vozičku. Pogled v njene oči očisti vse duše. Samo stopiti je treba do nje.

Mojca Škrinjar

#ZnanjeJeMoč #MojcaŠkrinjar #politika #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grad #Grosuplje #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju #MirenKostanjevica #Mirna #MirnaPeč #Mislinja #MokronogTrebelno #MoravskeToplice #Moravče #Mozirje #MurskaSobota #Muta #Naklo #nazarje #NovaGorica #Novomesto #Odranci #Oplotnica #Ormož #Osilnica #Pesnica #piran #Pivka #podlehnik #Podvelka #Podčetrtek #Poljčane #polzela #Postojna #Prebold #Preddvor #prevalje #Ptuj #Puconci #Radenci #Radeče #RadljeObDravi #Radovljica #RavneNaKoroškem #Razkrižje #RačeFram #RenčeVogrsko #RečicaObSavinji #Ribnica #RibnicaNaPohorju #Rogatec #RogaškaSlatina #Rogašovci #Ruše #SelnicaObDravi #Semič #Sevnica #Sežana #SlovenjGradec #SlovenskaBistrica #slovenskekonjice #Sodražica #Solčava #SrediščeObDravi #Starše #Straža #SvetaAna #SvetaTrojicaVSlovenskihGoricah #SvetiAndražVSlovenskihGoricah #SvetiJurijObŠčavnici #SvetiJurijVSlovenskihGoricah #SvetiTomaž #Šalovci #ŠempeterVrtojba #šentilj #Šentjernej #šentjur #Šentrupert #Šenčur #Škocjan #ŠkofjaLoka #Škofljica #ŠmarjepriJelšah #ŠmarješkeToplice #ŠmartnoobPaki #ŠmartnoPriLitiji #Šoštanj #štore #Tabor #Tišina #Tolmin #Trbovlje #Trebnje #TrnovskaVas #Trzin #tržič #Turnišče #Velenje #VelikaPolana #VelikeLašče #Veržej #Videm #vipava #Vitanje #Vodice #vojnik #Vransko #Vrhnika #Vuzenica #ZagorjeObSavi #Zavrč #zreče #Žalec #Železniki #Žetale #Žiri #Žirovnica #Žužemberk #aktualno