Članek
Nepopisno neodgovorno vodenje šol: Ravnatelji ne podpirajo promocije cepljenja in predvajanja Okornovega dokumentarnega filma

V dopisu, ki ga je ministrstvo, pristojno za izobraževanje, naslovilo na osnovne in srednje šole, osnovne šole s prilagojenim programom, glasbene šole, dijaške domove in zavode za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami ..

Objavljeno Sep 27, 2021

Potem, ko je Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport šolam priporočilo, naj učiteljem in učencem predvajajo promocijska filma svetovno priznanega režiserja Mitje Okorna z namenom osveščanja o bolezni, ki jo povzroča novi koronavirus, je iz vrst ravnateljev prišlo vse prej kot odobravanje. Čeprav naj bi bil splošni cilj vseh izkoreninjenje virusa, so ravnatelji odreagirali češ, da promocija cepljenja ne sodi v njihovo pristojnost. Nekdanja ravnateljica, državna sekretarka na ministrstvu za šolstvo in poslanka Mojca Škrinjar poudarja, da takšna reakcija kaže na očitno nepoznavanje krovnega zakona, ki ureja vzgojo in izobraževanje od vrtca do konca srednješolskega izobraževanja. “Odklonilen odnos zame predstavlja nepopisno in neodgovorno vodenje šol,” je kritično poudarila.

V dopisu, ki ga je ministrstvo, pristojno za izobraževanje, naslovilo na osnovne in srednje šole, osnovne šole s prilagojenim programom, glasbene šole, dijaške domove in zavode za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami, so pojasnili, da je režiser Mitja Okorn posnel dokumentaren film, v katerem skozi pogovore s prebolevniki, njihovimi najbližjimi in zdravstvenim osebjem, prikazuje lastnosti te virusne bolezni. Poleg posredovane povezave do filma so pripisali, da je film primeren za učence zadnje triade osnovne šole in dijake. Okorn je sicer posnel film z naslovom “Kako sem se jaz cepil”, kjer na hudomušen način opisuje, kaj je tisto, kar ga je prepričalo v cepljenje proti covidu-19. “Zahvaljujemo se vam, če boste oba filma prepoznali kot možni gradivi pri osveščanju zaposlenih in starejših učencev in dijakov o bolezni covid-19,” so zaključili.

Ravnatelja izražata odklonilni odnos
Glede na to, da so bile ravno šole tiste, ki so v prejšnjem šolskem letu najbolj občutili posledice covida (praktično celo šolsko leto je pouk potekal na daljavo), bi človek pričakoval zdravo mero razumevanja. Kakorkoli, ravnatelj in predsednik Združenja ravnateljic in ravnateljev osnovnih in glasbenih šol Gregor Pečan je v odzivu, po navedbah Večera zatrdil, kako promocija cepljenja ne sodi med njihove pristojnosti. Za to je po njegovem prepričanju zadolženo zdravstvo. Če so želeli promovirati cepljenje med mladimi, bi bilo po njegovem prepričanju najbolj primerno, da bi ministrica za področje izobraževanja Simona Kustec nastopila na televiziji. Pečan pravi, da dopisa ne bo posredoval otrokom/staršem, ampak le učiteljem preko elektronske pošte. Glede slednjega sicer meni, da naj bi to predstavljalo poskus vpliva na osebno mnenje.

Tako kot Pečan, razumevanja nima niti ravnateljica in predsednica Zveze srednjih šol in dijaških domov Slovenije Frančiška Al Mansour. “Mi nimamo ur in predmeta, kot je zdravstvena vzgoja, v okviru katerega bi jim ta film predvajali. Poleg tega so v razredu dijaki z različnimi prepričanji, če bi ga predvajali vsem, bi to lahko pomenilo že vsiljevanje določenih idej,” je zatrdila in dodala, da bo dopis le obesila na oglasno desko zbornice in ga objavila na uradni spletni strani šole. Al Mansourjeva je sicer pojasnila, da so na začetku šolskega leta, v šolo povabili študente medicine, ki so na stojnici pojasnjevali tisto, kar je dijake Srednješolskega izobraževalnega centra Ljubljana zanimalo glede bolezni in cepljenja.

Škrinjarjeva: “To zgolj pomeni, da ne želijo pomagati pri promociji cepljenja”
Ker nas je omenjena reakcija presenetila, smo se odločili zadevo preveriti pri nekdanji ravnateljici in državni sekretarki na ministrstvu za šolstvo Mojci Škrinjar. Škrinjarjeva je povedala, da jo stališče obeh omenjenih ravnateljev zelo žalosti. Še posebej zato, ker gre za vodji društev ravnateljev. “To zgolj pomeni, da ne želijo pomagati pri promociji cepljenja,” je izpostavila in dodala, da ne drži trditev, da je promocija cepljenja v nasprotju z zakonodajo, ki ureja izobraževanje.

Tako Zakon o osnovni šoli kot tudi kot tudi zakonodaja na področju srednjih šol, po besedah Škrinjarjeve, ne izključuje vzgoje. “Če si pogledamo 2. člen Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja (ZOFVI), kjer so opredeljeni cilji vzgoje in izobraževanja, ki jih šole morajo izpolnjevati, lahko vidimo, da se med cilji nahaja zagotavljanje optimalnega razvoja posameznika ne glede na spol, socialno in kulturno poreklo, veroizpoved, rasno, etnično in narodno pripadnost ter telesno in duševno konstitucijo oziroma invalidnost.”

Škrinjarjeva je posebej poudarila naslednjo alinejo 2. člena ZOFVI, ki sicer predstavlja krovni zakon, ki ureja vzgojo in izobraževanje od vrtca do konca srednješolskega izobraževanja: “Cilj vzgoje in izobraževanja je vzgajanje in izobraževanje za trajnostni razvoj in za dejavno vključevanje v demokratično družbo, kar vključuje tudi globlje poznavanje in odgovoren odnos do sebe, svojega zdravja, do drugih ljudi, do svoje in drugih kultur, do naravnega in družbenega okolja, do prihodnjih generacij.” Po besedah Škrinjarjeve gospod in gospa ravnateljica ne poznata niti krovnega zakona, in to uvodnih členov, kjer so opredeljeni cilji vzgoje in izobraževanja.

V nadaljevanju je poudarila, da so učitelji tisti, ki so v neposrednem stiku z mladimi. Ravnatelj pa je tisti, ki vodi učitelje in izvršuje neko politiko, ki pa mora biti v skladu z zakonodajo. “Tukaj bi človek lahko rekel, da celo zanemarjajo to politiko. Zanemarjajo namreč vzgojo, ki je uzakonjena, odgovoren odnos do sebe in do svojega zdravja. Če mladega soočiš z nekim obvestilom, to še ne pomeni, da ga prisiljuješ v nekaj. Odgovorno pa bi bilo, da ga vsaj seznanjaš s tem. Odklonilen odnos je zame nepopisno in neodgovorno vodenje šol,” je zaključila.

Nina Žoher

#Aktualno #MojcaŠkrinjar #politika #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grad #Grosuplje #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju #MirenKostanjevica #Mirna #MirnaPeč #Mislinja #MokronogTrebelno #MoravskeToplice #Moravče #Mozirje #MurskaSobota #Muta #Naklo #nazarje #NovaGorica #Novomesto #Odranci #Oplotnica #Ormož #Osilnica #Pesnica #piran #Pivka #podlehnik #Podvelka #Podčetrtek #Poljčane #polzela #Postojna #Prebold #Preddvor #prevalje #Ptuj #Puconci #Radenci #Radeče #RadljeObDravi #Radovljica #RavneNaKoroškem #Razkrižje #RačeFram #RenčeVogrsko #RečicaObSavinji #Ribnica #RibnicaNaPohorju #Rogatec #RogaškaSlatina #Rogašovci #Ruše #SelnicaObDravi #Semič #Sevnica #Sežana #SlovenjGradec #SlovenskaBistrica #slovenskekonjice #Sodražica #Solčava #SrediščeObDravi #Starše #Straža #SvetaAna #SvetaTrojicaVSlovenskihGoricah #SvetiAndražVSlovenskihGoricah #SvetiJurijObŠčavnici #SvetiJurijVSlovenskihGoricah #SvetiTomaž #Šalovci #ŠempeterVrtojba #šentilj #Šentjernej #šentjur #Šentrupert #Šenčur #Škocjan #ŠkofjaLoka #Škofljica #ŠmarjepriJelšah #ŠmarješkeToplice #ŠmartnoobPaki #ŠmartnoPriLitiji #Šoštanj #štore #Tabor #Tišina #Tolmin #Trbovlje #Trebnje #TrnovskaVas #Trzin #tržič #Turnišče #Velenje #VelikaPolana #VelikeLašče #Veržej #Videm #vipava #Vitanje #Vodice #vojnik #Vransko #Vrhnika #Vuzenica #ZagorjeObSavi #Zavrč #zreče #Žalec #Železniki #Žetale #Žiri #Žirovnica #Žužemberk #aktualno