Članek
Analiza poročanja RTV Slovenija od 17. 01. do 23. 01. 2022
Objavljeno Jan 26, 2022

Datum: 17. 1. 2022

Medij: TV Slovenija

Oddaja: Studio City

Vsebina: Prispevek o pritiskih v policiji; izjava Janka Gorška, nekdanjega generalnega direktorja policije, o razčlovečenju v policiji kot enem od razlogov, da odhaja iz policije, navajajo menjave v vodstvu NPU, novo zakonodajo o delu in organiziranosti policije, opozorilo pred odpovedjo trem policistom, ki so ob državni proslavi ukrepali zoper Rumene jopiče, domnevna cenzura sindikalnih sporočil (izjava Adila Huselja, Sindikat policistov Slovenije) …

Opomba: Enostranski prikaz, na drugi strani le kratka navedba, da Anton Olaj zanika vse očitke o kadrovski čistki.

___________________________________

Datum: 17. 1. 2022

Medij: TV Slovenija

Oddaja: Studio City

Vsebina: Gost Jaša Jenull, ki mu je ministrstvo za notranje zadeve poslalo račun za stroške varovanja protestov, je med drugim izrekel očitke o zastraševanju.

Opomba: Enostranski prikaz, zdi se, da urednik ni smel poleg Jenulla povabiti nikogar drugega, ki bi lahko pojasnil stališča, zakaj bi moral Jenull plačati stroške varovanja, ne pa vsi državljani.

___________________________________

Datum: 19. 1. 2022

Medij: TV Slovenija

Oddaja: Dnevnik

Vsebina: Prispevek Vanje Kovač o zahtevah NVO političnim strankam. Med drugim pravijo, da bodo NVO podprle tiste stranke, ki se bodo strinjale z njihovimi zahtevami.

Opomba: Novinarka zamolči pomembno dejstvo, da NVO v svojih zahtevah pričakujejo, da bodo stranke povečale sredstva zanje, kar je svojevrstna politična korupcija. Novinarka zamolči imena nekaterih NVO, ki sodelujejo pri teh pričakovanjih (npr. da je med njimi tudi društvo aktivista Filipa Dobranića Danes je nov dan).

___________________________________

Datum: 19. 1. 2022

Medij: Radio Slovenija

Oddaja: Glasovi svetov

Vsebina: Oddaja Spolni stereotipi v šolah. Trdijo, da je v slovenskih osnovnih šolah v izobraževalnem procesu še vedno prisotnih veliko spolnih stereotipov, ki se kažejo v odkritem in prikritem kurikulumu, prisotni so tako v šolskem gradivu kot tudi pri metodah poučevanja. Gostja Ana Pavlič z Inštituta za proučevanje enakosti spolov.

Opomba: Enostranski prikaz, zdi se, da ima urednica prepoved v to oddajo povabiti kogar koli, ki bi drugače razmišljal, kot sicer razmišljata ona in njena izbrana sogovornica.

___________________________________

Datum: 19. 1. 2022

Medij: TV Slovenija

Oddaja: Dnevnik

Vsebina: Prispevek o odhodu Violete Tomić iz stranke Levica.

Opomba: Novinar očitno namensko cenzurira izjavo Violete Tomić: »Najljubši šport Levice je brcanje človeka, ko je na tleh.« Novinar ni pridobil niti odziva Luke Meseca na hude obtožbe, ki jih je na račun stranke izrazila Violeta Tomić.

___________________________________

Datum: 20. 1. 2022

Medij: TV

Oddaja: Točka preloma

Vsebina: Gost v studiu je gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Opomba: Voditeljica mu, ko že teče odjavna špica, postavi provokativno vprašanje, ali kaj ve o tem, da sklad York prodaja svoj delež madžarskemu skladu. Voditeljica ministru ne omogoči, da odgovori do konca na vprašanje, češ da je čas oddaje že potekel, kljub temu, da je sama našla celo čas, da mu je skočila v besedo in vedno znova postavljala isto vprašanje. Minister je moral zato na to vprašanje odgovoriti po oddaji po Twitterju.

___________________________________

Datum: 20. 1. 2022

Medij: TV Slovenija

Oddaja: 

Vsebina: Cenzura sestanka sodnega sveta. RTV o tem ni poročala.

Opomba: Nadaljevala se je seja sodnega sveta na temo Masleševe diplome in glede vprašanja pravosodnega izpita višje sodnice Jasminke Jaše Trklja. Kljub izredni odmevnosti primera RTV očitno še vedno cenzurira poročanje o delovanju sodnega sveta in delu vrhovnega sodnika Branka Masleše.

Datum: 20. 1. 2022

Medij: TV Slovenija

Oddaja: Dnevnik

Vsebina: Prispevek o odzivu na izjave premierja Janeza Janše o Tajvanu.

Opomba: Enostranski prikaz. Poimensko ne omenijo niti enega podjetja, ki naj bi imelo težave zaradi premierjevih besed. Navajajo le izjave opozicijskih poslancev (Nik Prebil, Andrej Rajh, Matjaž Nemec), ki zahtevajo sklic nujne seje Odbora za zunanjo politiko, zamolčijo pa npr. tvita premierja, da je Tajvan sprejel prvo uradno delegacijo Evropskega parlamenta ali da ima 19 članic EU gospodarska predstavništva na Tajskem.

___________________________________

Datum: 21. 1. 2022

Medij: Radio Slovenija

Oddaja: Dogodki in odmevi

Vsebina: Prispevek o odzivu na izjave premierja Janeza Janše o Tajvanu.

Opomba: Enostranski prikaz. Poimensko ne omenijo niti enega podjetja, ki naj bi imelo težave zaradi premierjevih besed.

___________________________________

Datum: 22. 1. 2022

Medij: TV Slovenija

Oddaja: Utrip

Vsebina: Komentar notranjepolitičnega dogajanja v Sloveniji Mojce Šetinc Pašek.

Opomba: V skladu z novinarskim kodeksom bi avtorica prispevka morala kot »disclaimer« na koncu navesti, da je v zasebnem sodnem sporu s premierjem Janšo, ki ga je v prispevku večkrat omenila.

#SvobodaInDemokracija #Aktualno #MojcaŠkrinjar #politika #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grad #Grosuplje #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju #MirenKostanjevica #Mirna #MirnaPeč #Mislinja #MokronogTrebelno #MoravskeToplice #Moravče #Mozirje #MurskaSobota #Muta #Naklo #nazarje #NovaGorica #Novomesto #Odranci #Oplotnica #Ormož #Osilnica #Pesnica #piran #Pivka #podlehnik #Podvelka #Podčetrtek #Poljčane #polzela #Postojna #Prebold #Preddvor #prevalje #Ptuj #Puconci #Radenci #Radeče #RadljeObDravi #Radovljica #RavneNaKoroškem #Razkrižje #RačeFram #RenčeVogrsko #RečicaObSavinji #Ribnica #RibnicaNaPohorju #Rogatec #RogaškaSlatina #Rogašovci #Ruše #SelnicaObDravi #Semič #Sevnica #Sežana #SlovenjGradec #SlovenskaBistrica #slovenskekonjice #Sodražica #Solčava #SrediščeObDravi #Starše #Straža #SvetaAna #SvetaTrojicaVSlovenskihGoricah #SvetiAndražVSlovenskihGoricah #SvetiJurijObŠčavnici #SvetiJurijVSlovenskihGoricah #SvetiTomaž #Šalovci #ŠempeterVrtojba #šentilj #Šentjernej #šentjur #Šentrupert #Šenčur #Škocjan #ŠkofjaLoka #Škofljica #ŠmarjepriJelšah #ŠmarješkeToplice #ŠmartnoobPaki #ŠmartnoPriLitiji #Šoštanj #štore #Tabor #Tišina #Tolmin #Trbovlje #Trebnje #TrnovskaVas #Trzin #tržič #Turnišče #Velenje #VelikaPolana #VelikeLašče #Veržej #Videm #vipava #Vitanje #Vodice #vojnik #Vransko #Vrhnika #Vuzenica #ZagorjeObSavi #Zavrč #zreče #Žalec #Železniki #Žetale #Žiri #Žirovnica #Žužemberk #aktualno