Članek
Hyde park corner na Tavčarjevi, Ljubljana

Slovenski Hyde Park Corner se je rodil julija 2014, ko je globoka država, za katero takrat nismo dobro vedeli, da obstaja v tako grozljivem obsegu, zaprla vodjo opozicije, da je izbrancu olajšala pot do zmage parlamentarnih volitev.

Objavljeno Oct 13, 2017

Ko je britanska vlada leta 1866 prepovedala srečanje reformne zveze, so sledili trije dnevi nemirov, potem ko so demonstranti podrli ograjo in vdrli v park. Protesti, ki so izvirali še iz leta1865, ko so se delavci uprli zakonu, ki je prepovedoval prodajo in kupovanje na nedeljo, in je bil za delavce edini prosti dan, so se v letu 1866 razširili na zahteve po političnih in delavskih pravicah. Ko so se naslednje leto Angleži zopet uprli vladi, policija ni ukrepala zoper 150.000 demonstrantov, minister za notranje zadeve pa je odstopil. Leta 1872 je izšel o odlok o parkih, v katerem je bila zapisana pravica do svobodnega govora in izražanja mnenja kot posledica zakonov in pravil glede svobodnega izražanja mnenja, ki jih je sprejela vlada. Danes se nadaljuje dolga tradicija parka, kjer se dogajajo demonstracije in zborovanja. Območje Hyde Parka, kjer je moč javno izražati svoje mnenje, kot je opredeljeno v zakonodaji, pa se razteza celo precej širše kot na področju mesta Speaker's Corner.

Slovenski Hyde Park Corner se je rodil julija 2014, ko je globoka država, za katero takrat nismo dobro vedeli, da obstaja v tako grozljivem obsegu, zaprla vodjo opozicije, da je izbrancu olajšala pot do zmage parlamentarnih volitev. Kakor v Nemčiji ob začetku pogroma nad Judi ti niso prav zares verjeli, da bi se lahko zgodilo kaj tako strašljivega kot holokavst, smo bili Slovenci prepričani, da sredi Evrope ni mogoč državni udar. Pa vendar se je zgodil, nam, Evropi in najbolj vplivni ženski na svetu pred očmi.

Evropa je onemela in kar nekaj časa so demokratični režimi rabili, da so ugotovili, da se njihovo pojmovanja sodstva zelo razlikuje od prakse v Sloveniji. Evropa se je zganila in vzpostavila moralni pritisk na Slovenijo, toda globoka država bi se gladko požvižgala na to, ko se ne bi zgodil slovenski Hyde Park Corner, dobrih 140 let za Anglijo. Pred sodiščem na Tavčarjevi ulici se je spontano pričela zbirati množica ljudi, ki so z mirnimi demonstracijami nasprotovali zlorabi sodstva. Vroči julij se je mučno, kot stopljeni asfalt, odvlekel v avgust in september. Ljudje pa so stali, skandirali, peli, recitirali in govorili. Na vročem soncu, v poletnih nalivih, brez prestanka, sleherni dan do začetka zime, ko je mraz pekel v podplate, so pripovedovali zgodbe o sodniških kršenjih človekovih pravic, kritične misli proti zatiranju, izkoriščanju, kraji in zločinu. Ves čas so se zavedali, da tudi oni tvegajo zapor ob zavedanju, da je v Sloveniji moč zlorabiti sodstvo, kot bi mignil.

Velikokrat so odšli proti televizijski hiši in protestirali tudi tam. Najbrž je kakšnega novinarja sem ter tja vendarle zapekla vest zaradi pristranskega poročanja o izmišljeni aferi Patria, ki so jo skuhali strici iz globoke države tam ob smetišču, ko so se sprehajali po preprogi iz brezhrbteničnih novinarjev.

Tistega dne, ko so strici vendarle klonili pred logiko prava, in je moralo sodišče, ki je obsodilo prvaka, svoje skorumpirane izdelke vendarle preveriti na ustavnem sodišču, je bilo pred sodiščem na Tavčarjevi pravo slavje. Veselje, upanje in ganjenost so se mešali ob srečanju z edinim političnim zapornikom modernega evropskega časa po padcu berlinskega zidu.

Opozicijski prvak je lahko zasedel svoje poslansko mesto, čeprav mu ga je globoka država hotela odvzeti. Toda zgodba še zdaleč ni bila končana. Ljudje so se poistovetili z njegovo zgodbo sto šestdesetih preganjanj in si zaslužili naziv vztrajniki. V preteklem tednu so končali triletno zgodbo upora, a še zdaleč ne zaključili. V družbi, kjer to, da nekomu poveš resnico, velja za žalitev in sovražni govor, v družbi, kjer se najdejo zlobni nesposobneži, ki svoje frustracije in nezaključeno intimno zgodbo Ojdipovega kompleksa zdravijo s povzdigovanjem svojega ega, tako da kradejo, lažejo, se prodajajo, kradejo otroke, je potreben Hyde Park Corner. Kadar prostituti globoke države perejo terorističen denar, zaplenijo nekomu dom zaradi nekaj evrov dolga in hkrati podarijo milijone nesposobnemu menedžerju, ki jih morajo zaslužiti državljani, je potreben Hyde Park Corner.

Toda mnogi so danes obupali v čakalnih vrstah za zdravje, resnico, normalnost, s plačami in pokojninami, pol manjšimi, kot jih imajo državljani evropskih razvitih demokracij. Apatično tičijo v mestnih avtomobilskih kolonah s starimi avti in upajo na trenutek miru v svojem domu, za katerega slutijo, da nikoli več ne bo tak, kot je. Kajti kakor je globoka država napadla prvaka opozicije, danes napada družino z vsiljevanjem teorije spola v otrokovi najnežnejši mladosti.

Zato mora postati prostor pred sodiščem prostor svobodnega zbiranja in govora, kjer ne bo potrebno vsakič znova prositi za dovoljenje za zbiranje. Kakor sem uspela spoznati do dna pokvarjeno globoko državo, bi prav verjela, da bodo prostor svobodnega javnega govora in zbiranja sicer dopustili, ampak prestavili v neko zakotje, kamor je podobno težko priti kot prebivalcem centra prestolnice domov. In globoka država, z masko legitimne vlade ali mestnega sveta, bo izkazala tako zaničevanje, kot ga je izkazala tvorcu slovenske države, dr. Jožetu Pučniku, ko so po njem poimenovali neko pasjo stezo namesto trga pred parlamentom ali pa arhitektu svetovnega kova, s katerega umetnino se dela kot islamska država s starodavno kulturno dediščino.

Odbor 2014 je opravil svoje delo, odlično in požrtvovalno. Odločilno je pomagal pri osvoboditvi nedolžnega človeka, pokazal na verjetno najštevilčnejše sodniške kršitve človekovih pravic v Evropski uniji, opozoril na pokvarjenost vodilnih medijev. Zapustil je izkušnjo, da je svobodo govora in njegovega vpliva moč vzpostaviti kljub globoki državi in zato si zasluži zlato priznanje. Ki mu ga aktualni predsednik države ni dal, in kakor je videti, mu ga tudi ne namerava dati, pa naj se piše tako ali drugače. Pa saj ga niti ne pričakujemo. Vsi člani odbora vedo, da ga v resnici imajo, zapisanega za vedno.

In naš Hyde Park Corner pred ljubljanskim sodiščem bo nedvomno nekoč zapisan v zgodovinskih učbenikih. Do takrat pa bo potrebno znova in znova izpostavljati vse krivice, ki se danes dogajajo otrokom v vrtcih s posiljevanjem s teorijo spola, z grožnjami, ki nejasno, pa še toliko bolj zastrašujoče odmevajo: Zapomnili si vas bomo, kot z jasno napovedjo umora pod avtomobilskimi konji na prehodu za pešce.

Treba pa bo tudi kdaj odgovarjati za kakšno besedo premalo, ne le za besedo preveč. Medtem ko se je varuhinja človekovih pravic v svojem odgovoru dostojno zavzela za zakonitost in človekove pravice, Mufti Grabus že tri tedne ni odgovoril, kaj si misli o besedah svojega duhovnika, mestnega svetnika Jankovićeve liste, Nevzeta Porića ob nasprotovanju poimenovanja Džamijske ulice: zapomnili si vas bomo…

Da, dragi prijatelji, v takšni državi živimo. Bodo predsedniške volitve danes kaj spremenile?


Mojca Škrinjar

#ZnanjeJeMoč #Ljubljana #MojcaŠkrinjar #politika #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grad #Grosuplje #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju #MirenKostanjevica #Mirna #MirnaPeč #Mislinja #MokronogTrebelno #MoravskeToplice #Moravče #Mozirje #MurskaSobota #Muta #Naklo #nazarje #NovaGorica #Novomesto #Odranci #Oplotnica #Ormož #Osilnica #Pesnica #piran #Pivka #podlehnik #Podvelka #Podčetrtek #Poljčane #polzela #Postojna #Prebold #Preddvor #prevalje #Ptuj #Puconci #Radenci #Radeče #RadljeObDravi #Radovljica #RavneNaKoroškem #Razkrižje #RačeFram #RenčeVogrsko #RečicaObSavinji #Ribnica #RibnicaNaPohorju #Rogatec #RogaškaSlatina #Rogašovci #Ruše #SelnicaObDravi #Semič #Sevnica #Sežana #SlovenjGradec #SlovenskaBistrica #slovenskekonjice #Sodražica #Solčava #SrediščeObDravi #Starše #Straža #SvetaAna #SvetaTrojicaVSlovenskihGoricah #SvetiAndražVSlovenskihGoricah #SvetiJurijObŠčavnici #SvetiJurijVSlovenskihGoricah #SvetiTomaž #Šalovci #ŠempeterVrtojba #šentilj #Šentjernej #šentjur #Šentrupert #Šenčur #Škocjan #ŠkofjaLoka #Škofljica #ŠmarjepriJelšah #ŠmarješkeToplice #ŠmartnoobPaki #ŠmartnoPriLitiji #Šoštanj #štore #Tabor #Tišina #Tolmin #Trbovlje #Trebnje #TrnovskaVas #Trzin #tržič #Turnišče #Velenje #VelikaPolana #VelikeLašče #Veržej #Videm #vipava #Vitanje #Vodice #vojnik #Vransko #Vrhnika #Vuzenica #ZagorjeObSavi #Zavrč #zreče #Žalec #Železniki #Žetale #Žiri #Žirovnica #Žužemberk #aktualno