Zdaj se predvaja
mojcaskrinjar
Izberi seznam predvajanja:
Deljene povezave
Čas je, da javnost spet kaj izve o tem, kaj je CPOEF in kako preko njega bogati Jože P. Damijan | Nova24TV
Galerija slik
Strategije Svetovni dan učiteljev Depriviligirane regije Slovenije

Ljudje ne pridemo po svoji odločitvi na svet in ne izberemo si staršev in doma. Rodimo se v dano socialno okolje, eden z malo več, drugi z malo manj sreče. Naše življenje je močno odvisno od spleta okoliščin, kdo so naši starši, in v katerem času in državi smo se rodili.

Poleg ljubezni staršev je zelo pomembno, kako so ti izobraženi in koliko zaslužijo, da otrokom omogočijo zdravo odraščanje in intelektualni razvoj. Če so starši ambiciozni intelektualci, je večja verjetnost, da bodo to postali tudi njihovi otroci, kakor če bi bili nevedni in apatični povprečneži. Ko vrtec in šola sprejmeta otroke, so vzgojitelji in učitelji pred izjemnim izzivom, kako omogočiti prav vsem otrokom najboljši napredek, tako da bi nadoknadili vse primanjkljaje, ki izvirajo iz šibkega družinskega okolja in hkrati omogočiti tistim z dobro intelektualno popotnico ambiciozen razvoj.

Dober učitelj zna prepoznati otrokove potenciale, zna podpreti mladostnika, da najde in razvije svoje talente, mu ponuditi roko podpore, ko jo ta potrebuje in ima moč in pogum, da ga potisne v samo globino izziva. Dober učitelj se ukvarja z otrokom, učencem, dijakom, študentom, mu posveča svoj čas, išče poti, kako mu razložiti pojave, in kako ga opremiti z znanjem, ki ga bo lahko uporabil v življenju.

Vlade vseh držav na svetu si prizadevajo z omogočanjem izobraževanja svojih državljanov odgovarjati na vedno večje zahteve modernega razvijajočega se sveta. Najbrž bi težko našli v zgodovini obdobje, ko bi se človek tako skokovito razvijal kot danes. Še teže bi zanikali dejstvo, da sta napredek in moč države premosorazmerna z izobrazbo, ambicioznostjo ter podjetnostjo njenih državljanov. Velik del teh lastnosti dolgujejo državljani svojim učiteljem.

Svet se vsako leto na današnji dan hvaležno spomni prispevka učiteljev, tako tudi v Sloveniji. Ob robu tega pa državljani pričakujemo, da bo izobraževalni sistem vzgojil generacije pametnih, samozavestnih, inovativnih in empatičnih učiteljev, da bodo ti vzgajali svoje učence v prav take ljudi. V ta namen pa bo potrebno korenito spremeniti izobraževalni program za učitelje ter preveriti, kdo sploh ima potencial, da postane dober, vrhunski učitelj. Drugačnih namreč niti ne rabimo, Slovenija je premajhna, da bi imela povprečne učitelje, premajhna, da bi imela povprečne državljane, ki bi se naslavljali »mali človek«. Slovenija potrebuje velike ljudi, da bi se prebila v svetovni vrh.


MOJCA ŠKRINJAR

LJ. 5.10.2018

Slike članka
Zadnje objave
V Ljubljani, v Šiški, je ostalo 16.000 prebivalcev brez osebnega zdravnika!
Dajem pobudo za ponovno odprtje tržničnih površin za parkiranje ob nedeljah, ko Tržnica ne deluje.
Jankovićeva Lekarna Ljubljana kupuje hitre teste brez javnega naročila
Za varno starost vseh
Poteptani Plečnik
Najbolj obiskano
1
V Ljubljani, v Šiški, je ostalo 16.000 prebivalcev brez osebnega zdravnika!
2
Dajem pobudo za ponovno odprtje tržničnih površin za parkiranje ob nedeljah, ko Tržnica ne deluje.
3
Jankovićeva Lekarna Ljubljana kupuje hitre teste brez javnega naročila
4
Mojca Škrinjar: Novela ZOVFI prinaša štiri novosti, vložena je novela Zakona o štipendiranju
5
Hočemo svojo državo nazaj!
Sorodne vsebine
Mojca Škrinjar: Novela ZOVFI prinaša štiri novosti, vložena je novela Zakona o štipendiranju
Šolstvo v samostojni Sloveniji
Zakon o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti prinaša znanosti več sredstev kot kadarkoli doslej
Moja ljuba šola
Sprememba zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja